Over EF-planagenda
Ontstaan van de EF planagenda
Eigenlijk zijn een hele hoop agenda’s en planners helemaal niet handig voor leerlingen. Ze geven vaak meer chaos dan overzicht en sluiten niet goed aan bij de werkwijze van jongeren. Daar kwam ik, Doutzen Buursma achter tijdens het begeleiden van scholieren vanuit onderwijscentrum Opnij.
Sinds 2016 begeleid ik jongeren aan de hand van Executieve Functies, vaardigheden die nodig zijn om goed te presteren op school. Toen ik merkte dat veel jongeren hun agenda niet handig vonden heb ik met de leerlingen samen een nieuwe agenda ontworpen. Een die wél aansluit bij hun manier van werken en die ze helpt zich verder te ontwikkelen.
![LOGO jEF [def]](https://736207.smushcdn.com/1872759/wp-content/uploads/2020/05/LOGO-jEF-def.png?lossy=1&strip=1&webp=1)
Goed plannen op hun manier
Doordat de leerlingen zelf konden mee denken, zijn er een paar opvallende verschillen met een doorsnee agenda:
- Het weekend is naar voor gehaald. Dit omdat leerlingen vaak in het weekend werk doen voor de week erop.
- Om alles overzichtelijk in één oogopslag te zien, staan de planning en de agenda onder elkaar.
- De agenda heeft verschillende kleuren voor toetsen en voor maakwerk. Zo zie je meteen wat leerwerk is en wat maakwerk is.
- We worden blij van afvinken. Daarom heeft het planningsblok overzichtelijke afvinkbolletjes.
Door goed geimplementeerde Executieve Functies methoden helpt hij ook cruciale vaardigheden verder te ontwikkelen.
Werkwijze van de Executieve Functies
De EF-plan agenda bestaat uit een agenda- en plangedeelte en biedt een overzicht om aan de slag te gaan met de Executieve Functies. Zo wordt leren een succes.
Aan de slag met de Executieve Functies
Bekijk de vijf stappen hieronder
Stap 1
Vragenlijst invullen
Stap 2
Inkleuren cirkeldiagram
Stap 3
Plan van aanpak
Stap 4
Evaluatie ronde
Stap 5
Herhaal het proces
Aan de slag met de agenda
Spelregels agendagedeelte
Bovenin het AGENDAGEDEELTE schrijf je in het vak weekdoel een doel op waar je de komende week aan gaat werken. Bijvoorbeeld: Ik leg mijn mobiel weg tijdens het maken van huiswerk. Dit om je doelen in het plan van aanpak te behalen! In het vak werkstuk/verslag schrijf je op welke verslagen je op een later moment moet afmaken en inleveren.
Hierdoor begin je op tijd en verdeel je het werk beter. In de gekleurde vakken rechts vul je het huiswerk (lila) en je toetsen (geel) in. Linksboven staat iedere week een tip van de week (in kleur). Ga hier bewust mee aan de slag.
Huiswerk
Toets / SO
Spelregels – plangedeelte
Onderin het PLANGEDEELTE plan je per dag wat je gaat doen.
Het bolletje kun je afvinken als het klaar is of je geeft het bolletje een kleur:
GROEN = MAAKWERK ROOD = LEERWERK
Zo zorg je ervoor dat je het leerwerk en het maakwerk goed afwisselt. Als je het prettig vindt, kun je hier ook een tijd bijzetten.
In de to-do-list, kun je opschrijven wat je deze week nog moet doen. Van het maken van een afspraak met de kapper of het kopen van voetbalschoenen tot het stellen van een belangrijke vraag aan een docent.
Maakwerk
Leerwerk
We zijn heel enthousiast over de EF-planagenda, omdat het een agenda en planner in een is. We gaan de EF planagenda inzetten bij onze leren-lerenklas en bij de individuele begeleidingen. We hopen dat dit veel leerlingen gaat helpen naar zelfstandige studievaardigheden.
Carlijn Nooij, lid zorgteam en docent aan Bonhoeffer College te Castricum
Ik vind het heel fijn dat toetsen en huiswerk verschillende kleuren hebben in de agenda. Zo kan ik direct zien wat maak en leerwerk is en kan ik dat goed inplannen.
Joyce, 14 jaar.
Ik heb de EF planagenda vanmorgen ontvangen. En ik ben enthousiast.
Ik geef trainingen ‘Ik leer leren’ en doe daarnaast individuele trajecten.
Jullie agenda sluit heel goed aan op mijn aanpak. Dus ik ga hem zeker aanbevelen!
Ineke Krijntjes, RT praktijk Flex Halsteren
Het is een fijne agenda om mee te werken, het is heel overzichtelijk en je kan alles goed vinden. Ook vind ik het prettig dat er bovenin toetsen en so’s staan en daaronder huiswerk. En het is fijn dat het weekend naar voren staat, dan begint de week als het ware met een feestje.
Silke Berends 14 jaar, 2 havo, Lekkum
Onze doelgroepen
Basisonderwijs bovenbouw: (groep 7/8)
De stap van het basisonderwijs naar een middelbare school is erg groot: nieuwe klasgenoten, andere docenten, meer vakken en daarboven op een hoop meer huiswerk. Dat vraagt om andere vaardigheden. Want hoe krijg je al je huiswerk af, leer je voor vier toetsen tegelijk en heb je ook nog ruimte om te ontspannen?
Omdat dit voor veel leerlingen lastig blijkt, biedt Opnij nu ook de EF-planagenda in het basisonderwijs. Door te werken met de EF-planagenda ontwikkelen leerlingen het zelfvertrouwen en de vaardigheden die ze nodig hebben om met een vliegende start de brugklas te beginnen.
Leer bijvoorbeeld alvast goed:
- Plannen (het plannen van huiswerk en toetsen)
- Starten (het starten van een taak)
- Timen (de beschikbare tijd goed indelen)
- Doorzetten (concentreren en niet opgeven)
- Reflecteren (zien wat goed gaat en wat anders kan)
Middelbaar onderwijs
De planagenda is voor en door jongeren ontwikkeld van het middelbaar onderwijs.
Deze geeft inzicht in de vaardigheden die cruciaal zijn om van het leren een succes te maken.
Naast dat de agenda overzicht geeft en de ontwikkeling van vaardigheden bijhoudt, zit hij vol met erg veel handige extra’s zoals:
- Leerstrategieën per vak
- Hulp voor het maken van toetsanalyses om te leren van fouten
- De pomodorotechniek om goed met tijd om te gaan
De EF-planagenda geeft overzicht aan alle leerlingen en is in het speciaal ook aan te raden voor leerlingen met ADHD of autisme.
![LOGO jEF [def]](https://736207.smushcdn.com/1872759/wp-content/uploads/2020/05/LOGO-jEF-def.png?lossy=1&strip=1&webp=1)